Architectenbureau Michiel van der Horst


WILLEM ALEXANDERBAAN

In het ontwerp van de gebouwen langs de roeibaan is de eis van de Welstandscommissie dat hier meer kan gebeuren dan de strikte roeitechnische functie uitgewerkt. De gebouwen hebben ieder een eigen identiteit gekregen, die gebaseerd is op hun relatie met de roeibaan; oplijnen, starten, tussensprint, eindsprint en finish.
De vijf gebouwen die op de kant staan rijzen op uit het talud. Het zesde gebouw, de starttoren, staat in het water op een betonnen tafelconstructie. Bij een waterkolom van 3 meter, de minimale diepte voor internationale wedstijden, staat het beton net onder water.


START + WACHTEN


De starttoren wijkt af van alle andere gebouwen doordat deze in het water staat. Om alle gebouwen toch duidelijk bij elkaar te laten horen is ook de starttoren opgebouwd uit metselwerk. Omdat het gebouw in het water staat, zal het geteisterd worden door de elementen. Baksteen heeft zich bewezen als een materiaal dat ook onder zware omstandigheden ‘mooi oud wordt’.
Door een zichtbare betonnen tafelconstructie te maken, is het duidelijk dat de toren met alle poten op de grond staat. Qua detaillering spreken alle gebouwen dezelfde taal. In de starttoren wordt veel gewacht door de kamprechters. Bovenop het gebouw is, uit het zicht van de roeiers, een plek gecreëerd waar zij de volgende race kunnen afwachten en kunnen praten.


ALIGNEUR + STILTE







De aligneur doet het laatste werk voordat er gestart kan worden. De boten worden op één lijn gelegd en de spanning is overal voelbaar. Doodse stilte en volle concentratie. In de gevel van de aligneurshut komen nestenkasten voor zwaluwen en andere vogels. Een plek waar de vogels zich in alle rust en stilte kunnen terugtrekken.


500M + SCHUILEN



Het 500 meter punt is een verraderlijk moment in de race. De roeiers zijn vol uit de startblokken vertrokken, maar houden zich nu een klein beetje in omdat de race nog lang is. Dit wordt figuurlijk vertaald in een tijdwaarnemingshut met schuilplekken eronder. Deze schuilplekken zijn bedoeld voor wandelaars om even bij te komen.


1000M + TRIBUNE












Net voor de 1000 meter wordt door veel ploegen een tussensprint geplaatst. De roeiers laten zien wat ze waard zijn en proberen een betere positie in het veld te veroveren. Ploegen die te hard gestart zijn, krijgen het hier heel moeilijk, ploegen met reserves gaan hier spijkers met koppen slaan!
Deze tijdwaarnemingshut heeft een minitribune vanwaar uitstekend zicht is op dit cruciale moment in de race.


1500M + KLIMMEN


1500 meter, het begin van de eindsprint. Nu gaan alle remmen los en worden alleen nog maar pogingen gedaan om de bootsnelheid te verhogen. De tijdwaarnemingshut op de 1500 m is bedekt met klimelementen, zodat er op het gebouw geklommen kan worden. Ook de toegangstrap vraagt wat klimwerk van de kamprechters.


FINISH + GEWONNEN!




De finishtoren is het grootste en meest luxe gebouw van de zes gebouwen langs de baan. Hierin zijn werkplekken voor de wedstrijdorganisatie met voorzieningen voor alle technologische ondersteuningsmiddelen. Bovenin het gebouw is een plek voor de commentatoren die verslag doen van de wedstrijden. De gevels zijn geïsoleerd, er zijn sanitaire voorzieningen en een keukentje.
Naast de finishtoren is een balkon gemaakt dat ook de toegang is tot het gebouw. In het balkon is een hellingbaan geïntegreerd. Het publiek kan vanaf het balkon naar de wedstrijden kijken.
Op het balkon kun je de uitslagen van de wedstrijden zien die achter één van de twee grote ramen worden opgehangen. Het andere raam is te openen en hier kan overlegd worden met de wedstrijdleiding. In de hal is een balie waar ook contact tussen deelnemers en organisatie mogelijk is.